zbyt dużo tutaj od siebie nie napiszę ale chciałem poinformować bo tylko to mi zostało bo wiem że i tak zainteresowania ten temat nie zdobędzie, a nawet jeśli to raczej nikt nie weźmie udziału w proponowanej imprezie.
Cytuj:
Od 24 do 26 września 2010 roku, na Zamku Królewskim w Niepołomicach, będzie miało miejsce piąte już spotkanie miłośników historii, militariów, gier wojennych i modelarstwa historycznego pod nazwą "Pola Chwały". Renesansowy zamek, ogrody królowej Bony, okoliczny park, hipodrom, rynek i okolice miasta zaludnią się ponownie barwną rzeszą niezmiernie ciekawych "oryginałów"...
to co nas powinno interesować a raczej niektórych interesuje, tak wnioskuję po rozmowach na tegorocznym zlocie...choć może te osoby nie chadzają po tym forum.... to :
Cytuj:
Grupy Rekonstrukcji Historycznej w strojach i mundurach z różnych epok historycznych i z charakterystycznym uzbrojeniem. Piechota, kawaleria, artyleria, sprzęt wojskowy. Kilkanaście okresów historycznych- od cesarstwa rzymskiego po współczesność. Pokazy indywidualne i inscenizacje bitewne. Obozy wojskowe, musztra indywidualna i w pododdziałach. Wierność historycznym wzorcom w każdym detalu!
Oczywiście pojawią sie od razu zarzuty że impreza nie jest dla nas, otóż nie :
Cytuj:
Pola Chwały - do kogo są kierowane
Impreza nie jest tylko spotkaniem środowiska entuzjastów historii. Jest zaproszeniem - chcemy zarazić naszą pasją innych. W poprzednich latach w Spotkaniach brało udział ponad 200 czynnych uczestników, przewinęło się kilka tysięcy odwiedzających osób. Wstęp i udział w poszczególnych pokazach jest bezpłatny. Niedostateczna wiedza historyczna nie jest żadną barierą - na miejscu będzie wiele osób chętnych do dzielenia się swoją wiedzą.
Impreza nie jest tylko spotkaniem środowiska entuzjastów historii. Jest zaproszeniem - chcemy zarazić naszą pasją innych. W poprzednich latach w Spotkaniach brało udział ponad 200 czynnych uczestników, przewinęło się kilka tysięcy odwiedzających osób. Wstęp i udział w poszczególnych pokazach jest bezpłatny. Niedostateczna wiedza historyczna nie jest żadną barierą - na miejscu będzie wiele osób chętnych do dzielenia się swoją wiedzą.
Powiem nawet że w zeszłym roku właśnie brakowało mi tam indianistów, niekoniecznie tańczących ale np. prezentujących inscenizację potyczki czy też może choćby grę w bizonie jądra czy coś podobnego. A miejsc e dla nas jest
Cytuj:
Organizatorzy zapraszają również do bardziej aktywnego uczestnictwa w prezentacji pokazów. Jeżeli Wasz klub czy też mniej formalna grupa przyjaciół jaką tworzycie, chce zaprezentować na Polach Chwały dowolny historyczny system bitewny czy grę planszową- wystarczy tylko skontaktować się z organizatorami.
I dodam jeszcze że wstęp na imprezę jest wolny. Dodam też że będą tam osadnicy z Albany (sorki chłopaki ale tak piszę o Was organizator), konfederaci z 14 ochotniczego pułku z Luizjany, unioniści też mają być. Więcej na stronie http://www.polachwaly.wargaming.pl/index.php?mode=main
Zostawiam Was z tematem do przemyśleń, powiem tylko tyle że się tam wybieram
i tyle!!!